Montignac-dieten användes till en början i England via en uppfinning av en dessförinnan överviktig fransos. Michael Montignac var farmaceut under tiden han tog fram Montignac-dieten. Han arbetade med att hitta ett sätt på vilket överviktiga kunde gå ner i vikt och även bestå på den nyvunna viktnivån, samtidigt som man minskade risken för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Montignac-dieten är inte den typiska sorten av diet där man drar ner på matintaget, utan snarare ett nytt tankesätt där maten är noga utvald och analyserad.

monitgnacMontignac-dieten har blivit indelad i två olika faser i kronologisk ordning. Den första fasen inriktar sig på att gå ner i vikt och detta uppnås genom att konsumera de godartade kolhydraterna, de som undersökts och blivit tilldelade ett GI-värde på 35 eller lägre. Fas ett involverar även att man äter stora portioner av protein från baljväxter och skaldjur. Ett varningens finger reses dock för de som har problem med njurarna. Dessa ombedes kontakta sin läkare för klartecken innan en diet som denna påbörjas.

Den andra fasen i Montignac-dieten handlar om att bibehålla den nya vikten och samtidigt förhindra sjukdomar som är nära anknytna till stor kroppsvikt eller övervikt. Denna fas sätter inget tak på intaget av kolhydrater och inte heller vilken typ av kolhydrater som konsumeras – alla typer av kolhydrater uppmuntras. Montignac-dieten uppmuntrar användarna att äta tre mål mat om dagen med mellanmål emellan. Recept och matkombinationer som mättar utan att för den sakens skull behöva äta stora mängder ses som fördelaktigt. Trots att Montignac-dieten fått många kritiker på sig som tvivlat på att intaget av kolhydrater skulle hjälpa till med viktminskning, har alla test och all forskning som givits ut av Montignac påvisat sin ståndpunkt. Forskare som varit emot denna diet har även lagt fram att användandet av GI-värde är felaktigt för att utröna kvalitén på kolhydraterna. Enligt dem ändras produktens GI-värde direkt efter kokning och ändrar sig även beroende på vilka andra livsmedel som produkten blandas med. Alla negativa kommentarer till trots har resultatet av Montignac-dieten inte låtit vänta på sig. Runt om i Europa har folk vittnat om goda resultat och dieten har tagits emot med öppna armar. Dieten finns att tillgå på över 25 språk och finns till salu i över 42 av världens länder. Montignac-dieten har prisats för sin framgång med en tredjeplacering över världens mest framgångsrika dieter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *