South Beach-dieten skapades med avsikt att minska kolesterolet i blodet, som är den huvudsakliga anledningen till olika hjärtsjukdomar. Huvudinriktningen för dieten är att äta kolhydrater från fullkorn och de godartade typerna av fett. Dieten skapades av Agatston som menar att intaget av så kallade tomma kolhydrater i större utsträckning gör personen hungrig snabbare jämfört med att äta de kolhydrater som kommer ifrån fullkorn, baljväxter och grönsaker, tre framträdande beståndsdelar i South Beach-dieten. Tomma kolhydrater, som vitt bröd, innehåller i högre grad socker, vilket ökar blodsockret.

Dieten South Beach verkar för att reducera de dåliga fetterna i kosten, så som transfetter och mättade fetter. Dessa fetter är framstående orsaker till hjärtsjukdomar och ökat kolesterol i blodet. South Beach-dieten å sin sida framhåller de goda, omättade fetterna som är rika på viktiga aminosyror och Omega 3. De goda fetterna fås genom att enbart äta spannmålsprodukter, lätt kött och fisk. Dieten tar avstånd från fjäderfän och rött kött som i större utsträckning innehåller oönskade fetter.

South Beach-dieten är indelad i tre delar som alla manar till att uppfylla ett specifikt mål vid en speciell tid eller tidsperiod. Varje del i dieten är utformad för att eliminera speciella typer av mat för att uppnå det uppsatta målet av varje fas inom en specifik tidsram.

Del 1

Denna del namnges även ibland som fas 1. Dess inriktning är att ta bort alla tomma kolhydrater från personens måltider. Detta inkluderar mat som är rika på socker, bearbetade grönsaker och läskedrycker vars enda mål är att tona ner hunger temporärt, vilket ofta har motsatt effekt i slutändan med överkonsumtion av andra livsmedel. Målet med fas 1 är att undertrycka hunger och att tappa övervikt.

Del 2

Den andra fasen av South Beach-dieten syftar till att inrätta en hälsosam diet, vilken bör innehålla fullkorn, grönsaker och frukt. I båda inledande faserna tas det avstånd från hel- eller halvfabrikat.

Del 3

Fas 3, den slutliga delen i South Beach-dieten är kanske den viktigaste av alla – att ta till sig av informationen och få förståelse för varför man bör bortse från vissa typer av livsmedel och fetter. Genom att få denna förståelse ökar man på chansen att leva ett mer hälsosamt liv utan att för den sakens skull göra det till en onödig, trånande pina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *