Förkortningen LCHF står för Low Carbs High Fat och syftar till att användaren av denna diet skall konsumera färre kolhydrater och större proportioner av fett. Konceptet att avstå från kolhydrater och stärkelse är lösningen för att gå ner i vikt. LCHF-dieten ses som ett mycket effektivt sätt att att gå ner i vikt och på samma gång är dieten bra för att kontrollera blodsockernivån.

Low Carbs High Fat-dieten uppmuntrar till konsumtion av produkter från djurriket, så som kött, ägg samt fisk och grönsaker odlade ovan jord på grund av sitt lägre innehåll av stärkelse. Gällande produkter från djuren ser man gärna att man väljer kött eller ägg där djuren i fråga blivit matade med ekologiskt foder. Så länge fetthalten är hög är man på rätt spår. När man går på LCHF-dieten är alla produkter innehållande socker och stärkelse eliminerade, så produkter som ris, potatis, bröd och pasta skall helt undvikas.

Kolhydrater är inte ett alternativ om man går på denna diet, eftersom de bryts ner direkt och absorberas in i blodet direkt, vilket har till följd att blodsockernivån stiger. Samtidigt stiger insulinproduktionen, som har till uppgift att konvertera överskottssocker till fett. Fett är den enda vägen för kroppen att lagra energi och olyckligtvis är kroppens kapacitet att lagra energi enorm. Om man har konstant sötsug blir man lätt hungrig och man tar till det som finns nära tillhands, så som sötsaker och andra ohälsosamma saker för kroppens system. LCHF-dieten uppmuntrar till lågt intag av kolhydrater för att stabilisera blodsockernivån och så att insulinproduktionen håller sig jämn.

LCHF-dieten signalerar att kroppen skall bryta ner den lagrade energi som finns sparad i kroppens fettreserver. Dieten fungerar således extra bra för att bli av med några extrakilon runt magen eftersom den stabila blodsockernivån håller begäret för sötsaker borta. Rätt typer av fett har å sin sida större möjligheter att mätta under en längre period än dåliga kolhydrater.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *